10/09/2006

Türk Basketbolu'nda Rekorlar

Erman Kunter, 1988 yılında Fenerbahçe formasıyla Hilalspor karşısında 153 sayı atarak rekor kırarken, ilk yarıda attığı 81 sayıyla, bir devrede en fazla sayı üreten basketbolcu olarak da tarihe geçti.
1957 İstanbul Ligi'nde Beşiktaş, İstanbul Karagücü'nü 110-56 yenerken, Hüdai Budanur Siyah-Beyazlı takımın 100 sayısının tamamını tek başına attı.
Mirsad Türkcan, NBA'da oynayan ilk Türk basketbolcusu olarak tarihe geçti. Türkcan, 1998'de Houston Rockets tarafından ilk turda seçildi. NBA'de şampiyonluk yaşayan ilk Türk basketbolcu ise Mehmet Okur (Detroit Pistons) oldu.
Avrupa'ya transfer olan ilk Türk basketbolcu ise Yalçın Granit oldu. Granit, Fransa'nın Racing Paris takımında oynamıştı. Fenerbahçe'den altı sezon önce Yunanistan'ın AEK Atina takımına giden İbrahim Kutluay ise ilk kez bir Yunan takımına transfer olan Türk oyuncu olmuştu.
Avrupa'da profesyonel liglerde bir takım çalıştıran ilk antrenör ise Ergin Ataman oldu. 2001-2002 sezonunda İtalya'nın Montepaschi Siena takımını çalıştıran ve takımına ilk sezonunda Avrupa Saporta Kupası'nı kazandıran Ataman, bu kupayı kaldıran ilk ve tek Türk antrenör oldu.
Efes Pilsen, 1996 yılında Avrupa Koraç Kupası'nı müzesine götürerek, ilk kez Avrupa kupası kazanan Türk takımı unvanını aldı. Efes, 1993'te Avrupa Kulüpler Kupası'nda finale çıkarak, Avrupa'da finale çıkan ilk Türk takımı unvanını elde etti ancak final maçında Aris'e 50-48 yenildi.