6/02/2015

2014 Mayıs Ayına Bakış

2014 Mayıs ayına bakarken o tarihlerde İstanbul'un Konstantinopolis olduğu zamanlardan bir illüstrasyon paylaştım. Şehr-i İstanbul asırların cazibe merkezi. Ama biz elimizdeki değeri gün be gün yok ediyoruz. Dünya tarihinin en önemi merkezlerinden bir tanesini rant hırsıyla getirdiğimiz hal apaçık ortada. Hatta artık kara bitti deniz doldurulmaya başlandı. Çok yazık.
Halbu ki bir zamanlar bu şehir ne kadar güzelmiş.
                
İstanbul tam anlamıyla gez gez bitmeyecek bir şehir. Yıllardır İstanbuldayım fakat Balat ve civarını detaylı gezmek fırsat olmamıştı. Fotoğraf makinesini kapan herkes o civarlarda zaten. Bende yakaladığım onlarca kareden bir ikisini paylaşıyorum.
Balat Sahili 
Haliç
Fener Rum Patrikhanesi Avlusu
Fener Rum Patrikhanesi
Balat Sokakları
Ülke  artık her sene 1 Mayıs'ın Taksim de kutlanmasına izin verip verilmeyeceğini tartışır oldu geçen sene de olduğu gibi. Keşke bunun yerine işçilerin çalışma koşulları, güvenlik, işçi sağlığı konuları tartışılsaydı diye bir hayale dalmıştım geçen sene fakat  burası kaderine terk edilmişlerin ülkesiydi şansı olan hayatta kalıyordu. 
Tam bunları paylaşırken 13.Mayıs.2014 tarihimize en acı maden kazalarından biri meydana geliyor ve Soma da 301 emekçi hayatını kaybederken arkasında yüzlerce yaşlı göz bırakıyordu. Ne yazık ki yaşanan travma halen devam ediyordu.
Soma faciasında akıllara kazınan an ise  madenden kurtarılan Murat Yalçın isimli madencinin aşağıda ki sözleriydi. 

Bu facianın sebebi tamamen kapasite fazlası üretim yapabilmek adına yapılan ihmallerdi. Ülkenin durumunu şu yazı özetlememiş mi ?
Facianın ardından her felakette olduğu gibi ülke elele verip yardım faaliyetlerine geçiyordu. Bu sırada yabancı sermayeli bir bankanın genç genel müdiresi ''Soma'da hayatını kaybeden tüm kredi müşterilerimizin kredi borçlarını silme kararı aldık." şeklinde bir açıklama da bulunuyordu. Kariyerimin uzun yıllarını bu sektörde geçiren biri olarak ben de aşağıda ki yorumları yapmıştım.
'' Bazı bankaların kredi borç silme, borç erteleme gibi yaptıkları jestleri oradaki halka karşı yapılan bir güzellik olarak karşılamakla beraber bu sektörde yıllarını geçirmiş biri olarak bankaların yüzde yüz ticari ve kar amaçlı kurumlar olduklarını hatırlatmak isterim. Çok merak ettiğim husus Soma da faaliyet gösteren tüm bankaların toplam kredi hacmi acaba nedir ? Bu kredilerin tamamının batması bankalara ne kadarlık bir zarar oluşturacaktır? 
Buna karşılık bankaların bir yılda reklam giderlerine harcadığı tutar ne kadardır? Bizzat ülkenin büyük bir bankasının reklam giderlerini bir buçuk sene kontrol etmiş biri olarak bu reklam giderleri ile ilgili fikrim ve bilgim mevcuttur. Kısaca demek istediğim zor zamanlarda bazı yargılara varmadan hassas konularda daha temkinli olmalıyız. 
Bir taraftan da bugüne kadar bankalara ödemiş olduğunuz komisyon, masraf ve aidatları da aklınıza getirin derim !!! ''
Soma faciası ardından, gururla taraftarı olduğum 2014-2015 yılı lig şampiyonu Galatasaray Spor Klubü futbolcuları maça madenci baretleri ile çıkıyorlardı.