8/29/2006

Likya Turu'ndan Kalanlar

Yıllık iznimin diğer yarısını , ülkemizin tanınmış tur operatörlerinden birininin düzenlediği Likya Kültür Turu'na iştirak ederek geçirdim.Bu tarz turlarda şikayet edilecek çok nokta bulmak mümkündür.Bu işin de bir ticaret, bir endüstri olduğunu kabul ederek maksimum kar sağlama mentalitesi çerçevesinde düşünerek amiyane tabirle katılımcıları kazıklama metodları hakkında fazla yorum yapmak istemiyorum.Profesyonellik sınırlarında organize edilmiş başarılı bir gezi olduğunu da ekleyerek yiğide hakkını veriyorum tabi.

Aşağıdaki fotoğraf ve anlatımlar bir sıra dahilinde olmayıp, tur kapsamında gezdiğimiz mekanlarıdan seçtiklerimdir.

Myra Antik Kenti , dünyaca ünlü Noel Baba gerçek adı St.Nicholaos'ın yaşadığına inanılan Antalya'nın Demre ilçesinde bulunan antik bir bölge.Kaya mezarları,antik tiyatro, heykeller ve harabelerin olduğu bir yer.Likya Bölgesi'nin başkenti olduğu söylenmekte.

Kayaköy ,M.Ö 3000'li yıllara uzanan, taş mimari yapısı ile dikkat çeken Osmanlı'nın son dönemlerinde tekrar inşa edilen fakat Batı Trakya Türkleri ile mübadele sonucu köyde yaşayan Rumların boşaltmak durumunda kaldığı zamanın durduğu bir yerleşke.

Kaş bana göre Türkiye'nin en nadide köşelerinden biri. Aslında bir çok kişi içinde ( özellikle de dalış meraklılarının ) böyle. Huzurlu, samimi, harika doğaya sahip bir yer.Ne yazık ki plansız yapılaşma canavarı burda da iş başında. Yukarıda çektiğim fotoğrafın sol üst köşesinde hakim tepelere inşa edilmiş yapılar üzerlerindeki kocaman satılık ilanları ile alıcılarını bekliyor. Umarım Kaş'ın sonuda beyaz beton yığını Bodrum'a benzemez.

Aşağıdaki fotoğraf Kaş'a hakim tepeleri gösteriyor.

Kaş halkı, burda bir askerin silüeti olduğuna inanıyor.

Dikkatli bakılınca şekil, sırt üstü yatmış bir insan figürünü andırıyor.

Kalkan , Fethiye ile Kaş arasında kalan bir tatil beldesi ( Kitaplarda yazdığı üzere ) . Kalkan denince aklama sanırım ilk gelen Patara Evleri. Birde İngilizlerin belde deki gayrımenkul merakı. Son dönemlerde basına yansıyan '' vatan toprakları satılıyor'' söylemlerinin Fethiye civarını gezip yoğun yabancı yerleşimini görünce yok yere edilmediğinin farkına varıyorsunuz.

Her yerde emlakçılar ve vitrinlerini kaplayan sterlin üzerinden satılan villa ve yazlık ilanları mevcut.Tabi İngilizlerin yoğunluğuda gözden kaçmıyor.

Kaputaş Plaşı, Kaş ile Kalkan arasındaki bol virajlı yolun kenarında konumlanmış doğal bir plaj.

Hiç bir tesis yok ve yaklaşık 18o basamaklı bir merdivenden inerek ulaşılıyor.Çok klasik bir tanımlama ama '' cennetten bir köşe nasıl olur ? '' sorusuna güzel bir cevap.

Turkuaz rengi eşittir burası demek yanlış olmaz...

Dalyan Köyceğiz Gölü ile Akdeniz'i birleştiren ana kanal üzerinde bulunuyor.Dalyan'dan meşhur carettaların yumurtalarını bıraktığı İztuzu Plajı'na giderken kanallardan geçiliyor .Tabi bu sırada kaya mezarlıklarını da görme imkanı var.Aşağıdaki fotoğrafı bu kanalların birinden geçerken çektim.Kayalık bir adacık üzerinde çam ağaçları, etrafta rüzgardan sağa sola yıkılan sazlıklar ve arka planda çok yüksek olmayan dağlar...

İztuzu Plajı yaklaşık 6 km. uzunluğunda yani göz alabildiğine kumsal ve tertemiz bir deniz. Dalgalar arasında kaybolmak işin en keyifli yanı.

Bu fotoğrafı Saklıkent Kanyon'u girişinde çektim.

Bu keyifli mekanları kanyonun hemen girişine suyun kenarına yapmışlar.

Çokta güzel olmuş ....