9/10/2013

Bozcaada İzlenimleri

Bu yaz yolumuz Bozcaada'ya düştü. Bizim gibi Bozcaada'ya gitmeyi planlayanların internette araştırma yaptıklarında belki işlerine yarayacak izlenimlerimi kısa kısa paylaşıyorum.

Bozcaada'ya Vapurdan Bakış

Esnafın arasında söz birliği olduğunu tahmin ediyorum yeme içme konaklama hediyelik ıvır zıvır alışverişte pazarlık olmuyor bir şekilde prensip tabela fiyatı uygulanıyor veya '' ilk defa geldik adaya kimseyi tanımıyoruz'' diye ayak alışsın tarzında farklı bir tarife uygulanmıyor. Oteller oda kahvaltı sistemi çalışıyor mecbur yemekleri dışarıdaki mekanlarda yemek durumundasınız. Yeme içme mekanlarına gelince feribottan inince sol tarafta adanın tahminim en tuzlu mekanları var. Boğazda ki balık lokantaları ayarında. Zaten balık fiyatları, mezeler hemen hemen ayni fiyatlarda. Mekan sahipleri ile pazarlık yaparsanız '' biz balıktan değil mezeden kazanıyoruz'' diyorlar. Örneğin sinaritin kilosunu 150 TL'y,e levreği de 80 TL'ye satıyorlar. Mezeler gerçekten İstanbul'da zor bulunabilecek türden lezzetli.

Balık Restoranları
Martı Restaurant'ta yediğimiz keçi peynirle yapılan ahtapot dolması nefisti özellikle. Öğle yemeklerinde Şükrü Usta Lokantası zeytinyağlılar ve tencere yemekleri oldukça lezzetli ve fiyatları uygundu. Duvarlarında da aşağıda görüldüğü üzere ulu önderimizin fotoğrafları var.

Şükrü Usta Lokantası
Zaten tüm yiyeceklerin zeytinyağından yapıldığını belirteyim. Çiçek Pastanesi tatlıların, kurabiye ve hamur işlerinin en meşhur mekanı. Keçi sütünden yaptıkları dondurma gayet basarili.girebiliyorsunuz. Hafif tarçınlı gelincik şerbeti ve frambuazlı, elmalı limonatalar da hemen pastanenin çaprazında ki cafe de serin serin içilebilir. Bademli sakizli kurabiyenin her yerden bulmak mümkün zaten reklamlar yoğun şekilde gözünüze çarpıyor. Sakızlı kahve ve sakızlı muhallebi de İstanbul dakilerden bir gömlek daha iyi.
Adanın dar sokakların da beyaz badanalı, mavi masalı, sandalyeli bir çok meyhane mevcut. Yunan adaların da ki tavernaları aratmayacak cinsten fakat fiyatlar konusunda tedbirli olmakta fayda var.


Simyon Meyhanesi'nin Nefis Mezeleri
Çınaraltı Cafe günün her saati ada sakinleri ve turistlerin çay ve kahvelerini yudumladıkları ulu bir çınarın altı. Ben adaçayı içtim. Bir de patlıcanlı böreğini denedim fakat sindirim sistemime pek iyi gelmedi açıkçası.

Çınaraltı Cafe
Adanın her yerinden denize girilebiliyor fakat tuvalet ve duş imkanı olan doğal plaj Ayazma mevki. Şezlong şemsiye kirası 15 TL. Deniz olduça soğuk temmuz ayında bile.


Ayazma Plajı Panoroma
                                  
Ayazma Plajı                       
Ayazma Plajı
Eğer beach olayına takılalım diyorsanız 25 TL.ye Pelagos Beach'e gidebilirsiniz. Biz garsonla sohbet sonucu bu fiyata bir türk kahvesi ve bir ufak shot margarita da dahil ettirdik. Havuz çocuklar içinde uygun fakat ekstra içelim yiyelim derseniz fiyatları önceden sorun. 


Pelagos Beach
Ayrıca Çapraz Tatil Köyü'ne de günlük giriş yapıp aqua parktan faydalanabiliyorsunuz. Çocuklar için gayet keyifli bir mekan. Giriş 15 TL. Fakat bu iki lokalde acayip rüzgar alıyor. Ayazma plajı rüzgarı fazla olmayan en uygun denize girilebilecek yer.
Herkesin malumu ada şarapçılık ile meşhur. Merkezde Corvus, Talay, Ataol şaraplarının satış yerleri var zaten fabrikaları da yakın yerlerde. Fakat 1 temmuz itibariyle kanun koyucu şarap satış yerlerinde tadım olayını yasaklamış. Kısaca artık şarabı tatmadan almak durumundasınız. En kurumsal, en iyi reklamını yapan ve en pahalı şaraplar Corvus şarapları. Satış noktalarında bulunan afişlerine göre başkan Obama bile bu şaraptan içmiş. Corvus'u bağlarına girmek yasak. Dünyanın en düzenli bağları olduğunu söylediler. Tabi ankara'nın bağları gibi olamaz sanırım !

Egemen ve Corvus Afişi
Corvus Şarapları
Corvus Fabrika Satış Yeri
Birazda magazin. Adanın en meşhur şahsiyetlerinden biri Ata Demirer. Evinin yeri de herkes tarafindan biliniyor keza esnaftan bir amca bize evinin kalenin sol tarafında olduğunu söyledi. Zaten ada küçük bir yer kalenin ya sağında ya solunda olacak doğal olarak. Eyvah Eyvah filmlerinin 3.sunun de senaryosunu yazıp notere onaylatmış. Efendi kişilik olarak anlatılıyor. Diğer bilindik kişi gazeteci Haluk Şahin. Yaklaşik 25 seneden fazla ada da yaşiyormuş. Kitapları Çiçek Pastanesi ve pastanenin fırının da satılıyor. Ben de bir tanesini satın aldım. Hayatım da ilk defa pastaneden kitap almış oldum bu arada.
Bir dönemler ''Süper Baba'' dizisi müzikleriyle tanınmış, doksanların Türk popüler müziğimeşhurlarından Oya - Bora ikilisini de bir kaç defa etrafta gördüm.
Bozcaada sanatçılar için biçilmiş kaftan ortam olarak. Etrafta rastladığım insanlar içinde de dış görünüş itibariyle şair, ressam görüntüsü veren insanlar vardı. Belki de adanın ambiyansından mıdır nedir sanatçı havasında dolaşıyorlardır kim bilir?

Bozcaada'nın Rüzgargülleri
Bozcaada Gün Batımı
Sonuç olarak bir daha Bozcaada'ya gider miyim ? Evet, yukarıda ki güneşin batışını bir kere daha izlemek için  giderim .


Fotoğraflardan oluşturulan Bozcaada videosu